Program


A Budapest Jazz Orchestra és vendégei

A Budapest Jazz Orchestra és vendégei

Zempléni Fesztivál
 több

Rossz idő esetén A Művelődés Házában

A BUDAPEST JAZZ ORCHESTRA ÉS VENDÉGEI
Ed Neumeister (USA) – karmester
és a Budafoki Dohnányi Zenekar művészei
A Tribute to Duke Ellington and Billy Strayhorn
Hárs Viktor: Big Bandica Symphonica

Ed Neumeisterrel, az Amerikából származó, jelenleg Ausztriában élő, kiemelkedő jazz zenész- komponistával a Budapest Jazz Orchestra már több ízben dolgozott együtt. A világhírű zenész a Grazi Egyetem harsona tanára volt, a Vanguard Jazz Orchestra hangszerelője és zeneszerzője, a Michel Camilo New York Band és a New York Trombone Quartet harsonása. Olyan legendás big bandekben játszott, mint a Duke Ellington Orchestra, Lionel Hampton, Buddy Rich, Gerry Mulligan Big Band, Mel Lewis Jazz Orchestra. Ed Neumeister 15 éven át volt a Duke Ellington Big Band harsonása, és egyben ikonikus alakja.

A mai hangverseny első száma tisztelgés az 1925-ben született kiváló amerika zeneszerző, hangszerelő, zongorista, szövegíró, Duke Ellington és a Duke Ellington Big Band másik zeneszerzője, Billy Strayhorn előtt. Műsoron a két szerző műveiből válogattunk.
Az est további részében Hárs Viktor Big Band-re és szimfonikus zenekarra írt műve csendül fel.

A szerző 2013 novemberében kapott egy felkérést a Budapest Jazz Orchestra művészeti vezetőjétől, hogy írjon nyitányt az adott felállásra, mely BJO Symphonic Overture címmel és bemutatásra került Miskolcon.
Ekkor született meg Hárs Viktorban az elhatározás, hogy egy teljes estés koncertanyagot szeretne írni erre az összeállításra, beleértve természetesen klasszikus hangszeres szólistákat, valamint jazz szólistákat, akik a műfaji sajátosságokhoz illesztve improvizált szólókat játszanak a megírt anyag szövetén belül.

A Big Bandica Symphonica című mű több, egymással laza kapcsolatban álló tételből áll, amelyek szvitszerűen követik egymást. Hangszerelési megoldásai a felállásból adódóan természetesen adottak, de ezen belül is a két zenekar hol egyszerre, hol egymással concerto-szerűen versenyzik, hol szólistákat kísérve szólalnak meg. A darab műfaji besorolása valahol a kortárs klasszikus zene és a kortárs jazz közé esik.

Belépőjegy: 2000 Ft
Június 30-ig 20% elővételi kedvezmény!