Program


Az Alteo bemutatja: BDZ - az energia hangja - Beethoven sorozat 1

Az Alteo bemutatja: BDZ - az energia hangja - Beethoven sorozat 1

Új Beethoven-sorozatunk célja, hogy Beethoven életművének egy színes keresztmetszetét mutassuk be közönségünk számára. A koncertsorozat első előadása ez a hangverseny.

 több

Aktuális előadások„Beethoven zenéje megnyitja a zsilipeket a borzongás, a félelem, a rémület, a fájdalom áradata előtt, és felébreszti a végtelen vágyakozást, azt, ami a romantika lényege. Beethoven tisztán romantikus, és éppen ezért valóban zenei komponista; talán ezzel függ össze, hogy a határozatlan vágyakozásnak teret nem adó vokális zenét, amely csak a szavakkal jelölt affektusokat ábrázolja, Beethoven kevesebb sikerrel művelte, s hogy hangszeres zenéje ritkán szól a tömegekhez.” – E. T. A. Hoffmnann így ír Beethoven művészetéről híres Beethoven-cikkében.
A sorozat első műve a Kismartoni mise, melyről Beethoven így írt a kiadójának: „Misémről, amint egyáltalában magamról, nem szívesen mondok bármit is, de azt hiszem, úgy kezeltem benne a szöveget, ahogyan még kevesen”. És ez valóban így van: a mise hagyományos öt tételét (Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Agnus Dei) öt zenei tételbe foglalta (azaz nem aprózta el a szövegrészeket, ahogy eddig szokás volt), melyek a hangnemi rendjük alapján akár egy szimfóniát is kiadhatnának. A művet ugyanaz az Esterházy Miklós rendelt meg, aki Haydn kismartoni miséinek megrendelője is volt.
A második részben a szerző egyik legismertebb alkotása, az V. szimfónia hangzik fel, melynek nyitó motívumáról maga Beethoven is így nyilatkozott: „Így zörget a sors az ajtón.” A szimfónia az ember kétségbeesett küzdelmét és az emberi akarat végső diadalát mutatja meg.

Műsor:
Beethoven: V. szimfónia
Beethoven: Kismartoni mise
Csereklyei Andrea – szoprán
Megyesi Schwartz Lúcia – alt
Szerekován János – tenor
Blazsó Domonkos – basszus

Purcell Kórus (karigazgató: Vashegyi György)

Vezényel: Hollerung Gábor

Ajánló


A Német requiem (Ein deutsches Requiem, op. 45) Johannes Brahms héttételes, 1868-ban befejezett…

A Budafoki Dohnányi Zenekar 2019. február 2-án szeretettel várja Önt és partnerét, barátait…

Pályafutása eddigi legkülönlegesebb zenei kalandjába vágott bele a Brains zenekar 2017-ben: szimfonikus zenekarral…