Program


BBF 2019 - Beethoven Budán Fesztivál - Szalonszimfóniák 3.

BBF 2019 - Beethoven Budán Fesztivál - Szalonszimfóniák 3.

A Beethoven Budán Fesztivál Szalonszimfóniák sorozatának koncertjei időutazásra hívnak minket, és egy olyan korba engednek betekintést, melyben Beethoven szimfóniái és a közönség valóban csak egy karnyújtásnyira voltak egymástól.

Műsor:

Beethoven: II. szimfónia – zongorás trió (Beethoven?, 1806)
Varga Oszkár — hegedű,  Matuska Flóra — cselló, Dani Imre — zongoraBeethoven: IV. szimfónia – fuvolanégyes (J. N. Hummel, ca. 1830)
Simon Dávid – fuvola, Osztrosits Eszter – hegedű, Zétényi Tamás – cselló, Szőcs Kristóf – zongora


Szalonszimfóniák

Beethoven szimfóniái hihetetlenül népszerűek voltak a 19. század elején, mégis csak keveseknek adatott meg, hogy eredeti, zenekari formájukban hallhassa őket. Míg egy zenekari előadásért sokaknak több száz kilométert kellett volna utaznia, az átiratok lehetővé tették, hogy a közönség a helyi szalonokban vagy saját otthonában is élvezhesse Beethoven zenéjét. Ahogy nőtt a kereslet a szimfóniák átirataira, úgy jelentek meg a piacon az izgalmasabbnál izgalmasabb kamarazenei változatok – a négykezesektől, a vonóstriókon át egészen a kizárólag rézfúvósokra hangszerelt megoldásokig. A Beethoven Budán Fesztivál Szalonszimfóniák sorozatának koncertjei időutazásra hívnak minket, és egy olyan korba engednek betekintést, melyben Beethoven szimfóniái és a közönség valóban csak egy karnyújtásnyira voltak egymástól. A magyar zenei élet legkiválóbb kamarazenészei négy egymást követő koncerten arra vállalkoznak, hogy a legváltozatosabb felállásokban és hangszerelésben Beethoven mind a kilenc szimfóniáját új oldaláról mutassák be a hallgatóknak.

Helyfoglalás érkezési sorrendben.

Ajánló


HAZAFIASSÁG Bartók: Kossuth-szimfónia Előad és vezényel: Hollerung Gábor

KOLLEKTÍV ZENEI EMLÉKEZET John Williams: Star wars Előad és vezényel: Hollerung Gábor

Ezzel a hangversenyünkkel szeretnénk bensőséges, szeretetteljes, igazi adventi hangulatot csempészni a kedves hangversenylátogatók…