Program


BUDAFOKI 2021-22 / 2 SCHUBERT /  CSAJKOVSZKIJ / WOLF / WERNER
5

BUDAFOKI 2021-22 / 2 SCHUBERT / CSAJKOVSZKIJ / WOLF / WERNER

A mai estén egy utazásra hívja meg a BDZ kedves közönségét. A pandémia időszaka alatt sokaknak nem volt lehetőségük arra, hogy töltődésként elutazzanak kedvenc tájaikra, vagy új tájak felfedezésére induljanak. Ezért Werner Gábor, a BDZ karmestere erre az estére olyan műveket tűzött programra, amelyek valamilyen módon felidézik a távoli tájak hangulatát, vagy éppen magának az utazásnak a csodálatos élményét.

MŰSOR

Schubert: III. szimfónia – 4. tétel

Wolf Péter: Utazás

Csajkovszkij: Olasz capriccio

 

Hugo Wolf: Der Corregidor Suite

 

Gál-Tamási Anna – hegedű

Vezényel: Werner Gábor

A mai estén egy utazásra hívja meg a BDZ kedves közönségét. A pandémia időszaka alatt sokaknak nem volt lehetőségük arra, hogy töltődésként elutazzanak kedvenc tájaikra, vagy új tájak felfedezésére induljanak. Ezért Werner Gábor, a BDZ karmestere erre az estére olyan műveket tűzött programra, amelyek valamilyen módon felidézik a távoli tájak hangulatát, vagy éppen magának az utazásnak a csodálatos élményét.

Elsőként Franz Schubert III. szimfóniájának 4. tétele hangzik el. Schubertet a bécsi klasszika utolsó mesterének, és a romantika egyik első zeneszerzőjének tekintik. Rövid élete ellenére gazdag életművet hagyott maga után, a mai estén elhangzó darabot is lényegében 10 nap leforgása alatt írta meg. A szerző életében a teljes mű sosem hangzott el, a teljes szimfónia bemutatására 1881-ben került csak sor. Ezt megelőzően, 1860-ban Bécsben elhangzott a negyedik tétel, a mai koncerten is ez a tétel csendül fel, mely vidám, örömteli hangulatú fináléja a III. szimfóniának, és Rossinira emlékeztető stílusával, tarantella ritmikájával Szicília napfényes tájait fogja felidézni a hallgatóban.

Utazásunkon Wolf Péter hegedűversenye kísér tovább minket a világ különböző városaiba vagy tájaira. A szerző ezt a művét Baráti Kristóf és a Budapesti Vonósok felkérésére komponálta, majd később elkészítette a mű teljes szimfonikus zenekari változatát is, hat tételben, melyben hat tájat vagy várost látogatunk meg.

A jókedvű utazás egy tánccal indul a francia kikötőváros, Le Havre nevét viselő első tételben, melyben az indulás, útrakelés izgalma fogalmazódik meg. A következő állomás Andalúzia latinos, spanyolos tájaira vezet minket, majd innen Liverpoolba, a Beatles városába repülünk. Utazásunk itt egy hirtelen fordulattal a rengeteg történelmi és kulturális értéket őrző Jeruzsálembe visz, a béke megtalálásának reményében, majd Bihar tájait, és főleg az itt élő embereket látogatjuk meg, míg utolsó állomásunkon, Dublinban beülünk egy kocsmába, és élvezzük az ír zenét, és ír kocsmai hangulatot.

Wolf Péter nagy ívet bejáró utazása után újra visszatérünk Itáliába, és Csajkovszkij Olasz capriccio-jával újra élvezhetjük a napfényes tájak lelket melengető élményét, hallhatunk érzelmes szerenádot, utcai mandolinzenélést, beállhatunk újra tarantellát táncolni, miközben élvezhetjük az itáliai dalok fülbemászó motívumait.

Utolsó állomásunk a spanyol táj, latinos világ hangulatával ajándékoz meg minket, Hugo Wolf Der Corregidor szvitjében. Hugo Wolf osztrák zeneszerző az 1800-as évek második felében élt, és főként dalairól volt ismert. 1895-ben írta Der Corregidor című vígoperáját, melynek szövegkönyve Pedro Antonio de Alarcón y Ariza A háromszögletű kalap című elbeszélése alapján készült. A mai estén a szvit változatot szólaltatja meg a BDZ. A történetben igazi mediterrán bonyodalmakkal találkozunk: nagy felfordulást okoz, hogy a molnár azt hiszi, hogy felesége viszonyt folytat a falu bírójával . Mindehhez az andalúziai táj és az andalúziai falvak mindennapjai adnak hátteret.

Szeretettel várjuk kedves közönségünket erre az utazásra, jöjjenek el, dőljenek hányra lehunyt szemmel, és érezzék a tenger illatát, a napfényt és élvezzék az új, esetleg ismeretlen tájak csodálatos világát.

 

Ajánló


Az újesztendő hagyományosan kiemelkedő kulturális eseménye a Budafoki Dohnányi Zenekar évköszöntő hangversenye, amelyen a zenekar mindig különlegességeket mutat be.

Ezzel a hangversenyünkkel szeretnénk bensőséges, szeretetteljes, igazi adventi hangulatot csempészni a kedves hangversenylátogatók életébe. Népszerű, az adventi időszakot idéző dallamokat…

KOLLEKTÍV ZENEI EMLÉKEZET John Williams: Star wars Előad és vezényel: Hollerung Gábor