Program


Budafoki 2023-24/6
2

Budafoki 2023-24/6

Előadók:
Szepesi Bence – szaxofon
Vezényel: Thomas Kornél

Műsor:

Debussy: Petite suite
Thomas Kornél: Szaxofonverseny
Schumann: I. (Tavaszi) szimfónia
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: március 22. péntek, 19:00

Ez alkalommal egy igazi tavaszköszöntő műsorral készül a Budafoki Dohnányi Zenekar.

Elsőként Debussy Petite suite című műve hangzik el, melyet a szerző 1886-1889 között komponált. A művet eredetileg négykezes zongoraműnek készítette, ám többször átírták, így zenekari változat is született belőle 1907-ben. A Petite Suite Debussy fiatalkori művei közé tartozik, a szerző impresszionista korszaka előtt keletkezett, ezért még érződik rajta a korabeli szerzők hatása, a francia romantika iskolájának jellegzetességei, egyszerű felépítése, érzéki harmóniákkal. A négytételes mű első két tétele, a Csónakon és a Felvonulás Verlaine verseihez kapcsolódik, a második két tétel, a Menüett és a Balett táncos karakterével sodorja magával a hallgatót.

Köztudott, hogy a BDZ szívesen játssza, és igyekszik is népszerűsíteni a kortárs magyar zeneszerzők műveit. A mai estén a hangverseny karmesterének, Thomas Kornélnak a Szaxofonversenye hangzik el. A művet a szerző 2022-ben komponálta, azzal a céllal, hogy kicsit bővítse a klasszikus szaxofon repertoárt. Mivel nagyon érdekli a különböző műfajok keverése, úgy vélte, a szaxofon egy tökéletes hangszer erre a lehetőségre. A mű hallgatása során felfedezhetünk majd benne amerikai minimalizmust, Bartók-inspirálta harmóniákat, filmzene jellegű részeket, grunge-rock és funk-jazz hatásokat.

Schumann I. Tavaszi szimfóniája egy igazi tavaszváró mű, mely a szerző életének talán legboldogabb időszakában született. A tavasz fiatalos lendülete a mű keletkezéséről is elmondható, hiszen négy nap alatt vázolta fel az egész szimfóniát, és egy hónap múlva már készen is volt a partitúra. A címet maga Schumann adta a művének, melyet Adolf Böttger egyik költeményének utolsó sora ihletett: „Fordíts, fordíts az utadon, a völgyben már virágzik a Tavasz!” A szimfónia mindegyik tétele is kapott egy saját címet: Tavasz kezdete, Este, Örömteli játék, Itt a tavasz. A négy tétel végig vezet minket a borongós kezdetektől, amikor a tél és a tavasz még a harcát vívja, a tavasz kiteljesedéséig, a maga önfeledt örömével, optimizmusával. Nem véletlen, hogy Schumann egyik leginkább kedvelt és leggyakrabban játszott műve ez. Az ősbemutatója a mű megírása után közvetlenül, 1841. március 31-én volt Lipcsében, ahol Mendelssohn vezényelte a darabot.

Ajánlatunk


Ajánló


Új névvel, új helyszínen, de a megszokott, felfokozott, összetett képi és zenei élményt nyújtó formával és minőséggel várjuk közönségünket november…

Zenés koncert mesével A koncertet 5 éven felülieknek ajánljuk.

Új névvel, új helyszínen, de a megszokott, felfokozott, összetett képi és zenei élményt nyújtó formával és minőséggel várjuk közönségünket november…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!