Bérletvásárlás Jegyvásárlás

Program


Gyöngyösi, Csajkovszkij

Gyöngyösi, Csajkovszkij

Gyöngyösi Levente: Sinfonia concertante négy ütőjátékosra és zenekarra
Csajkovszkij: Diótörő - The Swinging Nutcracker
Közreműködik: Sárik Péter Trió
Talamba Ütőegyüttes
Vezényel: Hollerung Gábor

Aktuális előadások 

Gyöngyösi Levente Sinfonia concertante című műve háromtételes, hagyományos gyors-lassú-gyors tételrendet követő kompozíció. A szólistáinak hangszerparkjában a dallamhangszerek dominálnak: marimba, vibrafon, xilofon, harangjáték. A két szélső tételben egyfajta virtuóz, könnyűzenés ritmikájú hangvétel uralkodik, ahol az ütőjátékosok megcsillogtathatják fantasztikus hangszertudásukat.

A második tételben fontos szerepet játszik az afrikai talking drum (beszélő dob), amelynek a különlegessége, hogy gyorsan és széles ambitust bejárva lehet játék közben változtatni a hangmagasságát, valamint a Szivárvány havasán c. székely népdal. A zeneszerző ezzel a tétellel az akkoriban elhunyt világhírű hegymászó, a Mount Everest első magyar megmászója, Erőss Zsolt emléke előtt kívánt tisztelegni, akit rendkívül nagyra tartott.

Csajkovszkij Diótörő című balettje az egyik legnépszerűbb darab és közkedvelt program karácsony tájékán. A mű The Swinging Nutcracker címmel új köntösben szólal meg: bizonyos részletek Csajkovszkij eredeti elgondolása szerint csendülnek fel, egyes tételekben a Talamba Együttes sajátos zenei gondolkodása és hangzásvilága dominál, egyes tételeket pedig Sárik Péter fantáziája kelti új életre, aki az elmúlt időszakban Bach, Beethoven és Bartók művei kapcsán már bizonyította, hogy és az eredeti darab lelkének megőrzése mellett képes új gondolatokkal megtölteni a műveket. A hangverseny végén természetesen nem marad el valamennyi szereplő közös muzsikálása sem. E. T. A. Hoffmann meséjének felhasználásával a Diótörő meséje is új köntösben hallható majd.

Ajánló


SORSOK ÜTKÖZÉSE Verdi: Rigoletto Előad és vezényel: Hollerung Gábor

Mozart: Don Giovanni – szcenírozott előadás – Vezényel: Guido Mancusi

Közreműködik: Miksch Adrienn – szoprán Schöck Atala – alt László Boldizsár – tenor…