Program


ZENEPLUSZ/3 - MUSZORGSZKIJ / STRAVINSKY / DVORÁK / MANCUSI - ONLINE INGYEN NÉZHETŐ - MÜPA HOME LIVE
2

ZENEPLUSZ/3 - MUSZORGSZKIJ / STRAVINSKY / DVORÁK / MANCUSI - ONLINE INGYEN NÉZHETŐ - MÜPA HOME LIVE

Muszorgszkij: Éj a kopár hegyen
Stravinsky: Tűzmadár szvit (1919)
Dvorák: IX. szimfónia

Vezényel: Guido Mancusi

A koncert online nézhető a Müpa Home Live-on (www.mupa.hu)

Az előadás a MÜPA honlapján és a YouTube csatornáján megtekinthető!

A romantika szó regényességet jelent, nem véletlen, hogy a romantikus zenék sokszor elbeszélnek, mesélnek, megjelenítenek, hol konkrétabban, hol elvontabb módon. Ezen a koncerten két igazi romantikus mű szólal meg, köztük egy harmadikkal, mely a romantika és a modernség határán keletkezett, de még sok romantikus vonása van – és mesélni, ábrázolni nagyon tud… Muszorgszkij, Stravinsky és Dvořák a kínálat a ma esti koncertünkön, melyet együttesünk első vendégkarmestere, Guido Mancusi vezényel.

Muszorgszkij zenei képe, az Éj a kopár hegyen a romantika kedvelt témáját, a Berlioz által is megkomponált boszorkányszombatot idézi meg, az időpont Szent Iván éjszakája, mikor sok rémisztő dolog történik azon a bizonyos kopár hegyen. Szélsőséges zene sok festői elemmel, nemegyszer rikítókkal: egy mű, melyet nem kell megszelídíteni. A darab Rimszkij-Korszakov hangszerelésében szólal meg.

Stravinsky Tűzmadár-szvitje az orosz népmeséktől kölcsönzi a gonosz varázsló, a csodálatos madár, a bátor herceg és a fogva tartott hercegkisasszonyok motívumát. A hangvételben ott a szláv népiesség, de a rendkívül hatásos darab megszólalásmódjára hatott Rimszkij-Korszakov hangszerelőművészetének virtuozitása, a francia impresszionizmus és a születő modernség is.

Dvořák Újvilág-szimfóniájának hallgatásakor a cím ismeretében azt hihetjük, a szerző Amerikáról mesél: a végtelen prérit és a mozgalmas nagyvárosok monumentális arányait egyaránt magunk elé képzelhetjük. Valójában a műben csupán egyetlen, valóban Amerikához köthető indián dallam csendül fel, egyébként ízig-vérig szláv zene, csakúgy, mint a szerző többi szimfóniája.

Ajánló


Nicolai: Windsori víg nők - nyitány Mozart: A-dúr zongoraverseny KV 488 Brahms: I. szimfónia Jegyárak: 3.000 Ft, 3.800 Ft, 4.500…

Ezt a hangversenyünket a hosszas betegség után, fiatalon elhunyt, rendkívül tehetséges zeneszerző, Tallér Zsófia emlékének szenteljük.