Programm


DOHNÁNYI 2021-22 / 3 STRAVINSKY / LEVITAS / DVORÁK / KAKHIDZE
2

DOHNÁNYI 2021-22 / 3 STRAVINSKY / LEVITAS / DVORÁK / KAKHIDZE

Stravinsky: Tűzmadár szvit (1919)
Levitas: Remembering Benny Goodman
Dvořák: IX. szimfónia - “Az Újvilágból”

Duo Gurfinkel – klarinét
Vezényel: Vakhtang Kakhidze

Jegyárak: 3.000 Ft, 3.800 Ft, 4.500 Ft

Aktuelle Veranstaltungen 

Koncertünk első darabjaként a 20. század egyik legnagyobb hatású orosz zeneszerzője, Igor Sztravinszkij Tűzmadár című balettjének szvit változatát hallgathatjuk meg. A történetet egy orosz mese ihlette, melyben a címadó madár történetét követ­hetjük végig a jó és a rossz közötti harcban. Az 1911-es bemutató után a szerző egy csapásra ismertté vált, a zenéjében megjelenő orosz népdalok dallamvilága, a szokatlan hangszerelési ötletek és a váratlan zenei fordulatok teszik igen hatásossá a művet.

A következő műsorszám egy különleges élményt tartogat közönségünk számára. Eugene Levitas, izraeli zenszerző művét hallhatjuk, melyben a múlt században élt amerikai jazz klarinétosra, Benny Goodman-re emlékezik. A Swing királyaként emlegetett Benny Goodman a 30-as évek egyik vezető zenei egyénisége volt, a szeg­regáció idején az elsők között alakított jazz együtteseket fekete zenészekkel együtt. A fiatal izraeli zeneszerző az ő emlékének szenteli darabját, melyet a Gurfinkel Duo, vagyis Daniel és Alexander Gurfinkel ad elő a Zeneakadémia színpadán.

Az este utolsó műveként Dvořák IX. szimfóniája szólal meg, melynek utólag az „Újvilágból” címet adta, s mely már az első bemutatóján is hatalmas sikert aratott. Dvořákot 1891-ben nevezték ki a New York-i Nemzeti Zenei Konzervatórium igaz­ga­tói posztjára, így jutott el Amerikába, az Újvilágba. Három évig élt itt, közben tanulmá­nyozta a helyi indián népdalokat és a spirituálékat. Valószínűleg ez is hatott utolsó szimfóniájának megkomponálására, hiszen az első két tételben ezekhez hasonló dallamok szólalnak meg. Természetesen nem hiányzik a közép-európai dallamvilág sem, mely vidám polka formájában jelenik meg a műben.

Angebote


Stravinsky: Tűzmadár szvit (1919) Levitas: Remembering Benny Goodman Dvořák: IX. szimfónia - “Az Újvilágból” Duo Gurfinkel – klarinét Vezényel: Vakhtang…

Ezt a hangversenyünket a hosszas betegség után, fiatalon elhunyt, rendkívül tehetséges zeneszerző, Tallér Zsófia emlékének szenteljük.